Na het vervaardigen van de leesten en voetbedden is er altijd een eerste pasmoment met plastic passchoenen. Wanneer we naast de pasvorm ook de functionaliteit willen toetsen, volgt er een tweede pas van leer. Dit kan een leren passchoen of een voeringschoen zijn.
De afdeling waar dit gemaakt wordt, noemen wij de opbouwafdeling. Hieronder wordt het productieproces van het opbouwwerk weergegeven.
Er wordt een patroon van papier gemaakt en aan de hand van deze maten wordt er een voeringkap gemaakt. De voeringkap wordt strak om de leest getrokken en vastgeniet. Vervolgens wordt de voeringkap vastgelijmd en van onderen vlak geschuurd.
Als dit gebeurd is, wordt er gepolsterd – dit is het aanbrengen van een extra verzachtende laag op kwetsbare plekken, zoals de enkel en/of de hiel. Soms wordt er een zogenaamd ezelsoor op de voeringkap gemaakt voor extra ondersteuning van de enkel.
Vervolgens maken we een nieuwe patroon voor de hiel/schachtomsluiting. Dit patroon wordt op rubber afgetekend en dit wordt op de voeringkap gelijmd. Hoe sterk en dik het rubber is, hangt weer af van hoeveel steun er precies nodig is. Vervolgens wordt er kurk aan de zijkanten aangebracht om te voorkomen dat de voet naar binnen of buiten klapt. Ook kan een eventueel beenlengteverschil ondervangen worden met het aanbrengen van meerdere lagen kurk onder de voeringschoen.
Alles wordt vervolgens geschuurd totdat het eruit ziet als een volwaardig schoenmodel. De hakken en ringbiezen voor de veters worden erop gezet. Dan is de passchoen klaar en kunnen de leesten eruit worden gehaald. Het resultaat dat overblijft is een gehele (voering)schoen, maar nog zonder cosmetische buitenkant.
Nu is het tijd voor een tweede pasafspraak met uw maatnemer. De maatnemer trekt de passchoen bij u aan en let hierbij op tal van zaken, bijvoorbeeld hoe de instap is en of er genoeg steun is aangebracht. Mocht er toch nog iets veranderd moeten worden, dan kunnen er nog aanpassingen gemaakt worden in dit stadium.
Als extra optie is het ook mogelijk dat u proefschoenen krijgt om thuis wat langer uit te proberen. Hierna worden de definitieve schoenen gemaakt. De productiestappen voor de definitieve schoenen komen in de volgende blog en nieuwsbrief aan bod.