In verband met een nieuwjaarsborrel gaan wij op donderdag 25 januari om 16:00 uur dicht.

Historie

· 1898 ·

Oprichting schoenmakerij luxe maatschoenen door George In der Maur Lange Jufferstraat, Utrecht

Voor 1940 lag het accent meer op het luxe maatwerk dan op orthopedie. Confectieschoeisel was in die tijd van een zeer slechte kwaliteit – ook de pasvorm – waardoor iedereen die het zich enigszins kon veroorloven, maatschoenen liet maken.

Mensen met een beperking hadden vaak geen werk en ook geen geld om kostbare orthopedische schoenen aan te schaffen. Vanuit het ziekenfonds bestond nauwelijks of geen vergoeding voor orthopedische schoenen.

De eerste zaak was nog kleinschalig met 2 medewerkers die in die tijd nog knechten genoemd werden.

· 1939 ·

2e Generatie, eerste orthopedisch gediplomeerde schoenmaker

George In der Maur (2e generatie, geboren in 1910) was de eerste in Nederland die het diploma Onder Rijkstoezicht gediplomeerd maat- en orthopedisch schoenmaker behaalde. Voor die tijd bestond dit niet, maar werden er wel cursussen in het vak gegeven, waarvoor je een getuigschrift ontving.

Ook deze George was een gedreven vakman die naast het werk in de schoenmakerij, de kunstacademie volgde en een bekwaam kunstschilder was. Ook was hij jarenlang voorzitter van de Nederlandse Vereniging van orthopedische schoenmakers.

· 1949 ·

Focus op orthopedische schoenen Verhuizing naar Oudkerkhof, Utrecht

In 1948 kwamen orthopedische schoenen in het ziekenfondspakket en werd de kwaliteit van de confectieschoenen steeds beter. Het accent kwam daarmee steeds meer op orthopedie en minder op luxe maatwerk te liggen.

De eerste verhuizing vond plaats naar een chique pand op het Oudkerkhof. Gezien het grote aantal luxe klanten, werd ‘op goede stand zitten’ belangrijk gevonden. De familie woonde, zoals in die tijd gebruikelijk, boven de zaak.

In die tijd ontstond ook het specialisme revalidatiearts en vonden de eerste schoenenspreekuren plaats in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Ook dat bevorderde de vraag naar adequate orthopedische schoenen. Inmiddels waren 6 medewerkers in loondienst.

· 1961 ·

3e Generatie

· 1980 ·

Verhuizing naar Gerbrandystraat, Utrecht

Het pand werd te klein en de parkeerproblemen aan het Oudkerkhof steeds groter. De vaak slecht ter been zijnde klanten konden hun auto niet meer kwijt.

In 1979 is een nieuw bedrijfspand gebouwd aan de Gerbrandystraat. Het bedrijf was inmiddels gegroeid naar 26 werknemers.

Grootse Schoenen voor Grootsche Mensen

Toon Hermans, grootste kleinkunstenaar van Nederland

Anton Geesink, Nederlands bekendste Judoka

Prinses Juliana, voormalig Koningin der Nederlanden

· 1995 ·

4e Generatie

· 1998 ·

Viering 100 jaar bestaan

· 2000 ·

Innovatieprijs
Creatieve verbeteringen en vernieuwingen
Verhuizing naar huidige pand Groenekan, hart van Nederland

De vraag naar orthopedische schoenen bleef toenemen. Ook het pand aan de Gebrandystraat werd te krap. Het huidige pand heeft een vloeroppervlak van 3000 m2.

· 2011 ·

Partnership met Beterlopenwinkel

· 2018 ·

Viering 120 jarig bestaan

· 2019 ·

Re-branding, nieuw logo

· 2020 ·

Redesign binnen- en buitenkant pand

· 2021 ·

Toetreding nieuwe vennoten & mede-eigenaren

· 2023 ·

Toekenning Predicaat Hofleverancier

“History is the best guide to the future”

Deze website maakt gebruik van cookies

U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.