Op 17 april sluiten wij in verband met een bedrijfstraining al om 16.30. Eerder op de dag zijn wij gewoon bereikbaar.

Hoe maken wij: voetbedden

De volgende stap in het maken van orthopedische schoenen na het maken van de leest is het opzetten van het voetbed. Deze voetbedden noemen wij ook wel supplementen. In dit proces hebben zowel de makers als de maatnemers een belangrijk aandeel om de beste ondersteuning te realiseren.

Voetbedden maken wij voor nieuwe schoenen maar zijn ook te realiseren voor nabestellingen met eventuele nieuwe aanpassingen. Maatnemers zijn een belangrijke spil in het proces omdat zij de cliënt en medische geschiedenis kennen, weten wat er speelt, wat het doel van de schoenen is en wat de cosmetische wensen zijn. Zij kijken of de (bestaande) leest nog klopt. Mochten er nieuwe aanpassingen nodig zijn dan voegen zij die met hars toe aan de bestaande leest.

Voetbed in laagjes

Vervolgens verzamelen we de leesten in de werkplaats om er voetbedden op te maken. De supplementmakers zetten de grove opzet van het voetbed op. Dit bestaat uit meerdere stappen:

  • Een leren opgespannen laag als basis
  • Zogenoemde polstering om stevigheid toe te voegen en te zorgen voor optimale drukverdeling
  • Extra versteviging, bijvoorbeeld tot aan de bal van de voet, of een ‘bakje’ om de voet heen, dit kunnen verschillende materialen zijn
  • Flexibele kurk, ook wel microkurk genoemd, voor een betere verbinding met de kurklaag erna
  • Gemalen/breekbare kurk
  • Optioneel: een laag koolstof, dit is stijf materiaal, wat soms nodig is

 

Voor de meeste stappen geldt dat we deze met meerdere lagen opbouwen, afhankelijk van de mate van versteviging, ondersteuning of opbouw. Hierna schuren we het totale voetbed, zodat het één geheel wordt na de grove opzet. Hierbij letten we erop dat de stand van het been en de opzet nog kloppend zijn.

Klaar voor de eerste pas

Daarna volgt een zelfde soort proces als bij het leesten maken: we maken een kunststof schoen om het voetbed gemaakt zodat deze klaar is voor de eerste pas. Dit is een klantmoment om te controleren of het voetbed goed is opgebouwd en de stand van het been klopt. Het is nog te vroeg om echt van een schoen te spreken, dat volgt verder in het proces.

“A little step may be the beginning of a great journey”

Deze website maakt gebruik van cookies

U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.