In verband met een nieuwjaarsborrel gaan wij op donderdag 25 januari om 16:00 uur dicht.

Diabetes Mellitus

Wat is diabetes?

Bij diabetes mellitus (DM) kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen of te weinig insuline aan, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. DM Type 2 is de meest voorkomende soort. Waar dit voorheen veel voorkwam bij oudere mensen,  zie je nu een verschuiving naar jongere mensen, waaronder zelfs kinderen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van diabetes is nog niet helemaal bekend, maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren lijken grote invloed te hebben. Bij diabetes type 2 spelen daarnaast overgewicht en leeftijd een rol.

Wat kan er aan gedaan worden?

Diabetes gaat niet over, maar kan gelukkig goed worden behandeld. De behandeling van diabetes is gericht op het verlagen (reguleren) van de bloedsuikerspiegel. Hiervoor wordt medicatie voorgeschreven. U kunt zelf veel invloed hebben op de hoeveelheid glucose in uw bloed, door bijvoorbeeld te letten op de hoeveelheid koolhydraten die u eet en door regelmatig te bewegen. Zelfcontrole en zelfregulatie zijn belangrijke onderdelen van de behandeling van diabetes.

Schoentechnische oplossingen

Bijna 50% van de diabetespatiënten ontwikkelt op den duur voetklachten. Dit zijn voornamelijk mensen die al langere tijd diabeet zijn. Zo loopt iemand met diabetische voeten een verhoogde kans op infecties. Dit kan ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot het verlies van tenen of delen van de voet. Een samenspel van verschillende factoren veroorzaakt diabetische voeten:

  • Verminderde doorbloeding van de slagaderen in de voeten zorgt voor slechtere wondgenezing.
  • Schade aan het zenuwstelsel veroorzaakt een veranderde voetvorm waardoor er drukplekken kunnen ontstaan.
  • Gevoelsstoornis door beschadiging van de kleine zenuwuiteinden (neuropathie). Hierdoor merken mensen druk, blaren en wonden niet tijdig op en blijven er mee doorlopen.


Download de folder ‘Voetproblemen signaleren en voorkomen’

Een tijdige signalering van voetproblemen draagt bij aan een sneller herstel. Ook kunt u voetproblemen voorkomen door uw schoenen goed in te lopen en door uw voeten goed te verzorgen. Wij hebben alle tips en adviezen voor u verzameld in de folder “Voetproblemen signaleren en voorkomen”. Deze kunt u HIER downloaden, of vraag om een afdruk bij uw orthopedisch schoentechnicus.

Download de gratis George In der Maur app ‘Diabetische voet en schoen’
Ook kunt u alle tips en advies vinden in onze gratis app ‘Diabetische voet en schoen’. Hierin vindt u handige checklists én de optie om direct vanuit de app uw specialist te bellen. Nu beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

Geschikte schoenen voor diabetische voeten

  • Schoenen van hoge kwaliteit met soepel en zacht leer.
  • Schoenen met goede materialen en eigenschappen van de zolen die voldoende dikte hebben om de kwetsbare voetzolen te ontlasten.
  • Weinig tot geen stiknaden, omdat die drukplekken kunnen veroorzaken.

“A little step may be the beginning of a great journey”

Deze website maakt gebruik van cookies

U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.