In verband met een nieuwjaarsborrel gaan wij op donderdag 25 januari om 16:00 uur dicht.

Pijnlijke grote teen

Wat is een pijnlijke grote teen​?

Bij een hallux rigidus is de grote teen stijf omdat het gewricht tussen de botjes is versleten. De teen staat recht vooruit en kan moeilijk op en neer bewegen. Daardoor kan de teen niet meer goed afwikkelen bij het lopen. Soms treden de klachten alleen op in de ochtend of bij beweging na een periode van rust. Bij een hallux rigidus is het lopen vaak lastig en soms zelfs pijnlijk. De teen kan dik en gezwollen worden omdat hij onnatuurlijk in de schoen beweegt.

Wat is de oorzaak?

Een hallux rigidus komt vaak door slijtage van het kraakbeen in het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje. Bij sommige sporten is het risico op een hallux rigidus groter; Bijvoorbeeld bij voetbal (door  het trappen tegen de bal), of sporten waarbij veel gesprongen wordt (volleybal, turnen). Gewrichtsontstekingen (jicht of reuma) kunnen ook oorzaak zijn voor slijtage van het gewricht.

Wat kan er aan gedaan worden?

Belangrijk is dat de pijnlijke grote teen meer rust krijgt tijdens de dagelijkse activiteiten zoals lopen, sporten en werken. Door minder langdurige belasting zal de pijn langzaam minder worden en uiteindelijk zelfs mogelijk helemaal verdwijnen.

Schoentechnische oplossingen

Met orthopedische steunzolen zorgen we voor een optimale drukverdeling.  We plaatsen een afwikkelvoorziening onder de voorkant van de confectieschoenen om maximaal te ontlasten. Vaak moeten de hakken ook worden verhoogd om te voorkomen dat men achterover komt te staan.

Geschikte schoenen voor een pijnlijke grote teen

  • Hebben uitneembare voetbedden, zodat deze kunnen worden vervangen door de orthopedische steunzolen zonder dat de schoenen te krap worden.
  • Hebben schoenzolen die geschikt zijn om een eventuele afwikkelvoorziening goed te kunnen verlijmen.

“A little step may be the beginning of a great journey”

Deze website maakt gebruik van cookies

U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.