In verband met een nieuwjaarsborrel gaan wij op donderdag 25 januari om 16:00 uur dicht.

Polio

Wat is polio?

Polio (poliomyelitis) wordt ook wel ‘kinderverlamming’ genoemd. Het is een virusziekte met zeer ernstige gevolgen: Verlammingen en soms zelfs blijvende invaliditeit.

Mensen die in hun jeugd te maken hebben gehad met het poliovirus krijgen vaak in een later stadium van hun leven te maken met restverschijnselen. Er ontstaan klachten bij het staan/lopen in de rug, het bekken, de benen of voeten. Vaak betreft het klachten die men niet eerder heeft ervaren. De klachten zijn divers en zijn per individu verschillend.

Kenmerken van een restant poliovoet of -been:
•    Meer struikelen en zwikken dan normaal.
•    Toename van instabiliteit.
•    Pijnklachten in de voeten, benen, heupen of rug.

Wat is de oorzaak?

Polio is een virus dat zich verspreidt via kleine, in de lucht zwevende druppeltjes afkomstig uit de mond en neus van het zieke kind. Besmetting kan plaatsvinden via de handen, ontlasting, besmet voedsel of verontreinigd drinkwater (vooral in tropische landen).

Wat kan er aan gedaan worden?

Inenting tegen polio is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Mede daardoor komt de ziekte in Nederland niet vaak meer voor. Polio kan echter grote epidemieën veroorzaken onder niet-gevaccineerde kinderen. De laatste Nederlandse polio-epidemie was in 1992-1993.

Schoentechnische oplossingen

Wanneer de hierboven genoemde kenmerken gaan opspelen, is het verstandig een afspraak te maken bij uw huisarts. De huisarts kan beslissen om u door te sturen voor het laten aanmeten van orthopedische steunzolen. In sommige gevallen kan de huisarts kiezen om een aanpassing aan confectieschoenen te laten maken in combinatie met steunzolen (OVAC). In sommige situaties zijn orthopedische schoenen nodig. Hiervoor is een verwijzing van een medisch specialist nodig.

“A little step may be the beginning of a great journey”

Deze website maakt gebruik van cookies

U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.