In verband met een nieuwjaarsborrel gaan wij op donderdag 25 januari om 16:00 uur dicht.

Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor; Er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. Reumatoïde Artritis (RA) is de bekendste aandoening. Het is een zeer pijnlijke vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten van handen en voeten, knieën, polsen en enkels zijn vaak aangedaan.

Wat is de oorzaak?

Bij vele reumatische aandoeningen is de oorzaak onbekend. In sommige gevallen kan reuma het gevolg zijn van een overbelasting van een gewricht of het resultaat zijn van een te lang gemaakte repetitieve beweging.

Reuma kan ook erfelijk zijn; Bepaalde personen kunnen aanleg hebben om reuma te ontwikkelen. Ook gebrek aan beweging, stress, verstoringen in het afweersysteem (auto-immuunziekten) en andere factoren kunnen een rol spelen.​

Wat kan er aan gedaan worden?

Reumatische aandoeningen zijn helaas nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die de ontstekingen remmen en/of de pijnklachten verminderen. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen.

Schoentechnische oplossingen

70 tot 80 procent van de reumapatiënten ontwikkelt voetklachten. Hoewel reuma bij iedereen anders verloopt, zijn er bij de enkels en voeten verschijnselen die bij de meeste mensen voorkomen. Vaak begint het met pijn in de voeten bij het staan en lopen, verergerd door confectieschoenen niet meer goed passen.

Geschikte schoenen voor mensen met reuma

  • Schoenen kunnen het beste gemaakt zijn van zacht en soepel kalfsleer.
  • Liever niet te veel stiksels op de gevoelige plekken van de voeten.
  • Voldoende ruimte bij de tenen.

“A little step may be the beginning of a great journey”

Deze website maakt gebruik van cookies

U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken.