De basis van een goede orthopedische schoen begint bij de leest. Een goede leest begint bij een maatnemer die naar aanleiding van een medische doorverwijzing de juiste analyse maakt. Bij het maken van leesten komen diverse specialismen kijken.
Het begint allemaal bij de doorverwijzing naar ons vanuit een medisch specialist, zoals een revalidatiearts of een orthopeed. Tijdens een eerste afspraak met een van onze maatnemers analyseren we het probleem, luisteren we naar de wensen van de cliënt en kijken we naar de mogelijkheden.
Belangrijke vragen daarbij zijn: wat zijn de klachten, wat is de medische oorsprong, welke ondersteuning is er nodig, zijn de schoenen nodig om te kunnen werken, et cetera. Afhankelijk van de doorverwijzing kan ondersteuning opgeschroefd of afgeschaald worden. Soms is een andere oplossing al genoeg.
Voeten in het gips
Om een leest te kunnen maken is een gipsafdruk van de voet nodig. Bij orthopedische schoenen type A (OSA, geheel maatwerk) maken wij een lage, hoge of extra hoge afdruk van de gehele voet, afhankelijk van wat nodig is. Bij orthopedische schoenen type B (OSB, gedeeltelijk maatwerk), orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) en steunzolen alleen een gipsafdruk van de onderkant van de voet.
Om een gipsafdruk te maken plaatsen we plastic om de voet, waarna het gips wordt aangebracht. Dit gebeurt het beste bij een onbelaste voet omdat een voet waar druk op staat een andere stand heeft. Vervolgens gipsen we de voet manueel in de juiste stand en corrigeren we de beenstand, hakhoogte, teenhoogte en de hoek van de voet. Dit vergt de nodige ervaring van de maatnemer om te kunnen voelen hoe je moet corrigeren en de basis van correcties alvast in het gips te duwen. Uiteraard zijn er in latere stadia nog preciezere aanpassingen en controles mogelijk en nodig.
Kopie van de leest
Als het gips uitgehard is snijden we deze open. In de werkplaats wordt deze gipsen mal weer gesloten, volgegoten met gips en handmatig voorzien van een gipsen hak en voorvoetruimte zodat het de vorm van een toekomstige schoen aanneemt. Dit geheel schaven en polijsten we bij. Uitgehard is dit de eerste versie van de leest.
De gipsen leest kopiëren we naar een versie van leestenschuim. Om deze te maken wordt er machinaal kunststof om de gipsen leest gesmolten om een nieuwe mal te maken. Deze storten we vol met schuim. Wanneer dit is uitgehard blijft er een onverwoestbare kopie van de oorspronkelijke leest over waarop de rest van de schoen gebaseerd is.